Vervoer in en naar Suriname

Zo goed als alle toeristen die op vakantie zijn in Suriname komen met het vliegtuig. Natuurlijk is het ook mogelijk om Suriname op een andere manier te bereiken, maar in de praktijk zal dit niet snel gebeuren. Vanuit Nederland ben je met het vliegtuig ongeveer negen uur onderweg voordat je in Suriname aankomt. Alle maatschappijen die vanuit Nederland vluchten aanbieden naar Suriname hebben rechtstreekse vluchten naar het Johan Adolf Pengel International Airport. Eenmaal aangekomen in Suriname zul je gebruik moeten maken van een taxi, bus of een eigen auto huren. Het verkeer in en rondom Paramaribo is vrij hectisch. In de andere delen van het land is het over het algemeen vrij rustig. Grootste verschil met autorijden in Nederland is dat er links gereden wordt.



Vliegen naar Suriname

Vanuit Nederland ben je ongeveer negen uur aan het vliegen. Dit kan afhankelijk van de wind een half uurtje langer of korter zijn. Opvallend is dat de prijzen voor tickets naar Suriname gemiddeld behoorlijk hoger liggen dan naar veel andere bestemming in dit deel van de wereld. Dit heeft te maken met het geringe aanbod aan tickets naar Suriname en dat er maar weinig alternatieven zijn. Lang hebben alleen KLM en SLM vluchten naar Suriname aangeboden. Door de jaren heen hebben andere maatschappijen als Sabena en Transavia geprobeerd om een deel van de markt over te nemen, zonder al te veel succes. Nu is het Tuifly met de dreamliner de derde partij die vluchten naar Suriname aanbiedt.

Suriname Airport

Het internationale vliegveld van Suriname ligt op ongeveer vijfenveertig kilometer van de hoofdstad Paramaribo, bij het dorpje Zanderije. Veel Surinamers hebben het over Zanderije in plaats van Johan Adolf Pengel International Airport, zoals het vliegveld eigenlijk heet. Vanuit Nederland heb je de mogelijkheid om met KLM, SLM of Tuifly naar Zanderije te vliegen.
Het Johan Adolf Pengel International Airport is een relatief klein vliegveld waarop dagelijks, maar enkele vliegbewegingen worden uitgevoerd. Bijna dagelijks landt er wel een vliegtuig vanuit Nederland of is er een vertrekkende vlucht. Vanaf Johan Adolf Pengel International Airport worden er vluchten richting de verschillende omliggende landen en de Caraïben aangeboden. Goed om te onthouden is dat de check-in twee uur voor vertrek naar Nederland sluit.

Transfer

Eenmaal aangekomen op het Johan Adolf Pengel International Airport zul je in de meeste gevallen nog even verder moeten reizen om op je plaats van bestemming te komen. Voor de meeste toeristen is de eerste stop Paramaribo. Dit is ongeveer een uurtje rijden vanaf het vliegveld, als het verkeer niet tegen zit. De makkelijkste manier om dit te doen is met een taxi. Een goedkopere optie is de bus. Er zijn vergevorderde plannen om tussen het Johan Adolf Pengel International Airport en Paramaribo een spoorlijn aan te leggen, maar of deze er zal komen is de vraag.

Binnenlandse vluchten

Om de binnenlanden van Suriname te kunnen bezoeken ben je overgeleverd aan binnenlandse vluchten. Een groot deel van deze vluchten worden uitgevoerd vanaf het vliegveld Zorg en Hoop in een van de buitenwijken van Paramaribo. Veel van de vliegvelden in het binnenland zijn niet meer dan een strook kort gemaaid gras die een beetje vlak gemaakt is. Zo goed als alle vluchten richting het binnenland van Suriname worden uitgevoerd door kleine toestelletjes waar je maximaal met een twintig personen in kan.

Autorijden in Suriname

Het grootste verschil tussen autorijden in Nederland en Suriname is dat er in Suriname links gereden wordt. Dit komt voort uit de periode dat Suriname onder invloed was van het Britse Koninkrijk. Een ander belangrijk verschil is dat de staat van het wegennet op veel plekken te wensen overlaat. Op veel plaatsen zitten flinke gaten en scheuren in de weg, waardoor het lastig is om op bepaalde plekken te rijden. Deze gaten en scheuren worden veroorzaakt door het vrachtverkeer dat veelvuldig gebruikt maakt van het Surinaamse wegennetwerk.
De verkeerschaos is het grootst in en rondom Paramaribo. De vele files in de ochtend en aan het eind van de middag zorgen ervoor dat je soms wel een uur of langer in de file zal staan voordat je op je plaats van bestemming bent. Moet je tijdens de spits niet per se de weg op, dan kun je beter wat vroeger of later vertrekken.
Bij scholen, in dorpen of andere plaatsen waar je moet afremmen zijn grote verkeersdrempels geplaatst. Meestal word je vooraf gewaarschuwd door grote verkeersborden, maar deze willen nog wel eens ontbreken, dus let goed op.

Internationaal rijbewijs

Om auto te mogen rijden in Suriname moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Deze kun je ophalen bij de ANWB. Je moet een pasfoto en een geldig rijbewijs meenemen en dan kun je een internationaal rijbewijs kopen.

Tanken

In Suriname is het de gewoonte dat je vooraf betaalt. Je moet dus goed inschatten hoeveel benzine je wilt tanken.
In de binnenlanden zijn, maar weinig tankstations te vinden. Ben je van plan om richting de binnenlanden van Suriname te gaan, zorg er dan voor dat je met een volle tank vertrekt en dat je bij iedere mogelijkheid de tank bijvult.

Auto huren

De meeste verhuurbedrijven zijn te vinden in de buurt van de luchthaven van Suriname of in Paramaribo. Wil je de binnenlanden van Suriname te bezoeken, dan kun je het beste voor een 4×4 kiezen. Voor het merendeel van de wegen zul je dit niet nodig hebben, maar voor de paar wegen waar dit wel nodig is, kun je niet zonder. Ben je van plan om een auto te huren in Suriname, dan kun je dit het beste doen bij Sunnycars. Bij deze maatschappij weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Tijdens het maken van een rondreis, kan het huren van een navigatiesysteem een uitkomst zijn.

Taxi’s

Een taxi is de ideale manier om kortere afstanden af te leggen. Taxi’s in Suriname zijn voor Nederlandse begrippen goedkoop. Wel moet je er op letten dat de meter aangezet wordt. Doet de chauffeur dit niet, maak dan vooraf goede prijsafspraken. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Bij de meeste taxichauffeurs kun je over de prijs van een rit onderhandelen.
Er zijn grofweg twee soorten taxi’s te onderscheiden in Suriname. Straattaxi’s en taxi’s die bij een bedrijf horen. De straattaxi’s zijn iets goedkoper, maar de staat van de taxi’s weer wat slechter. Heb je een goede betrouwbare chauffeur gevonden, vraag dan zijn telefoonnummer; dan kun je deze chauffeur de volgende keer weer gebruiken.

Openbaar vervoer

De enige vorm van openbaar vervoer in Suriname is busvervoer. Vroeger was er wel een spoorlijn tussen Paramaribo en Benzdorp, maar deze is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw niet meer in gebruik. Wel zijn er vergevorderde ideeën om op verschillende plaatsen in het land een spoorlijn aan te leggen. Tot die tijd zul je het moeten doen met het busvervoer in Suriname. Deze rijkelijk beschilderde en gekleurde bussen zijn eigendom van de chauffeur en die kopen een bepaalde route. Zie je een busje rijden, steek je hand op en hij zal stoppen. Eenmaal in het busje kun je uitstappen waar je maar wilt. Het busvervoer is Suriname is goedkoop, maar iedere vorm van luxe ontbreekt in het busje. Verwacht geen airco of comfortabele stoelen.

Boottochten

Om te voet of met de fiets een van de rivieren in Suriname over te steken moet je, op uitzondering van een enkele brug, gebruik maken van de veerboten. Dit zijn houten bootjes die je voor een vast bedrag per boot naar de overkant brengen. De prijzen verschillen per rivier, zo is een overtocht op de Surinamerivier duurder dan de op de Commewijne rivier en ligt de prijs van een overtocht op de Marowijne weer iets hoger. Er is niet altijd een veerboot aanwezig, maar er is altijd wel iemand in de buurt die het nummer van de bootsman heeft.

Fietsen

Een leuke manier om Paramaribo en de omgeving van de stad te verkennen is met de fiets. Dit kan met een gids of alleen. De wegen zijn rondom Paramaribo in redelijke staat en de meeste inwoners van Suriname zijn eraan gewend dat er mensen op de weg fietsen. Er zijn zo goed als geen aparte fietspaden en drukke rotondes en andere verkeersknooppunten kun je het beste mijden. Tijdens ons bezoek aan Suriname maakten we een prachtige fietstocht vanuit Paramaribo naar Nieuw-Amsterdam en Frederiksdorp. Tijdens deze tocht moesten meerdere malen gebruik maken van de bootsmannen.