Steden en dorpen in Suriname

Er zijn in Suriname behoorlijk wat kleine dorpen en kleinere steden te vinden. Echte grote steden zijn er op de hoofdstad Paramaribo bijna niet. Al deze kleine plaatsen en dorpen zijn zo verschillend van elkaar dat je door meerdere kleinere plaatsen met elkaar te combineren in Suriname een leuke dagtrip zou kunnen maken. Veel van de kleinere dorpen in het binnenland zijn nog ongerept en zien maar weinig toeristen. De toeristen die er komen worden vaak wat argwanend bekeken of gezien als potentieel inkomen. Zeker op plaatsen als Albina of Nieuw-Nickerie moet je op je hoede zijn en uitkijken dat je niet te veel betaalt voor je excursie of boottochtje. De prijzen zijn er goed onderhandelbaar.
De hoofdstad Paramaribo mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan Suriname.



Paramaribo

Paramaribo is de grootste en belangrijkste stad van Suriname. Ongeveer de helft van alle inwoners van het land woont In de Surinaamse hoofdstad. De stad ligt aan de oever van de Surinamerivier en bestaat vooral uit laagbouw. Paramaribo is gesticht in aan het begin van de zeventiende eeuw door de Nederlanders; al werd deze plaats al veel langer bewoond door de inheemse bevolking. Ze noemden de plaats Parimbo, waarop de huidige naam gebaseerd is. Na een Franse en een Engelse periode waren het de Zeeuwen die het fort en de stad heroverden en de stad omdoopten tot Nieuw Middelburg.
In de koloniale periode groeide Paramaribo uit tot het centrum van Suriname. Verschillende rijke inwoners lieten er prachtige huizen bouwen die nu nog steeds te bezichtigen zijn. Het merendeel van de bezienswaardigheden in Paramaribo is te vinden in het centrum van de stad in de omgeving van Fort Zeelandia. Sinds 2002 is de historische binnenstad van Paramaribo terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Meer informatie over Paramaribo

Albina

Het stadje Albina ligt in het uiterste oostelijke deel van Suriname aan de oever van de rivier de Marowijne. Het is bovendien de plaats om een bezoek te brengen aan Saint-Laurent-du-Maroni dat aan de andere zijde van de rivier in Frans-Guyana ligt. Albina werd aan het einde van de negentiende eeuw gesticht door een Duitse oud legerkorporaal die in het Nederlandse leger had gediend. Hij vernoemde het dorp naar zijn verloofde. Nadat er goud in de grond werd gevonden moest hij zijn grond verkopen en enkele jaren later vertrok hij terug naar Duitsland.
Vandaag de dag is Albina een gebied waar gelukzoekers zich vestigen hopend op een beter leven. Er woont in het stadje een grote groep Braziliaanse immigranten en Chinezen. De laatste jaren zijn er meerdere malen onrusten geweest in Albina. Je kunt Albina dan ook beter niet in de avonduren bezoeken.

Nieuw Nickerie

Het stadje Nieuw-Nickerie is als het gaat om inwoners de derde stad van Suriname. Het ligt in het uiterste westen van Suriname op de linkeroever van de rivier de Nickerie. Deze rivier vormt de grens met buurland Guyana. Sinds de aanleg van de Oost-Westverbinding is Nieuw-Nickerie vrij gemakkelijk over land te bereiken, al moet je er wel rekening mee houden dat het een rit van minimaal vier uur is van Paramaribo naar Nieuw-Nickerie. De stad beschikt verder over een belangrijke zeehaven. Vanuit Nieuw-Nickerie worden rijst en bananen over de hele wereld verscheept. Nieuw-Nickerie scheelt qua opzet niet veel van de andere plaatsen in Suriname; toch hangt er een andere sfeer. Dit komt waarschijnlijk doordat het een grensdorp is.

Brownsweg

Brownsweg is een middelgrote plaats in de omgeving van het Brokopondostuwmeer. Het dorp is gebouwd als transmigratiedorp voor de mensen die op de plaats woonden waar nu het stuwmeer is. Deze transmigratiedorpen bestaan uit simpele kleine huizen, enkele winkels en soms een restaurant of eethuisje. In het dorp wonen nu nog steeds vooral Marrons. Brownsweg is voor de meeste toeristen niet interessant. Toch zijn er dagelijks redelijk wat toeristen in het plaatsje te vinden. Dit komt voornamelijk doordat het dorp op weg naar de binnenlanden van Suriname ligt en daardoor de perfecte plaats om en wat te eten en drinken te halen. In de omgeving van Brownsweg ligt het toeristenresort Stone Island, een klein resort aan het Brokopondomeer.

Alkmaar

Alkmaar is voor Surinaamse begrippen een middelgrote plaats aan de Commewijne rivier. De plaats ligt op de plek waar de voormalige plantage Alkmaar te vinden was. In Alkmaar wonen vooral Hindoestanen en Javanen. Dit verklaart het grote aantal tempels dat je langs de kant van de weg tegenkomt. In Alkmaar is verder een kerk te vinden uit 1923. Deze kerk werd gebouwd met donaties uit Nederland. In Alkmaar is niet veel meer te vinden dan enkele winkeltjes. De toeristen die je er tegenkomt zijn op de fiets en maken een fietstocht langs de oude plantagegronden. In de omgeving van Alkmaar zijn Fort Nieuw-Amsterdam, Fredericksdorp en de voormalige plantage Katwijk de belangrijkste bezienswaardigheden. Een andere site die de moeite van het bezoeken waard is, is de oude suikerrietfabriek bij Mariënburg. Deze verlaten fabriek kun je onder begeleiding van een plaatselijk gids bezoeken.

Domburg

Domburg is een middelgrote plaats in het centraal noordelijke deel van Suriname, niet al te ver van de hoofdstad van het land. Domburg ligt in het district Para aan de Surinamerivier. Dit is gelijk de belangrijkste toeristische trekpleister van Domburg. De plaats zelf beschikt over een klein gezellig haventje waar verschillende bars en restaurants te vinden zijn. Een echte aanleghaven is er niet, maar voor de kust liggen meerdere pleziervaartuigen voor anker. Een andere bekende toeristische attractie: White Beach ligt op enkele kilometers van Domburg. De beroemdste voormalige inwoner van Domburg is de president en oud-legerleider Desi Bouterse.

Lelydorp

Lelydorp is een stad in het centraal noordelijke deel van Suriname. Lelydorp ligt aan de Indira Gandiweg, een van de verkeersaders van het land. In Lelydorp wonen voornamelijk Javanen, Hindoestanen en Creolen. Voor de komst van de Lawaspoorweg stond het dorp bekend als Kofidjompo. Met de komst van de spoorlijn werd het dorpje een belangrijke halte en werd het dorp vernoemd naar de toenmalige gouverneur van Suriname. Tegenwoordig is Lelydorp de hoofdplaats van het district Wanica. Lelydorp ligt maar op achttien kilometer van de hoofdstad Paramaribo en is via de doorgaande weg goed bereikbaar, als er geen files staan. In Lelydorp zijn opvallend veel restaurants en eettentjes te vinden. De markthal van Lelydorp is zeker een bezoekje waard.

Groningen

Het dorpje Groningen is een relatief jong dorp dat is ontstaan na de aanleg van de Oost-westverbinding. Het dorp ligt op een goed uur rijden van de hoofdstad Paramaribo op de linkeroever van de Saramaccarivier. De naam Groningen heeft wel al een langere geschiedenis in Suriname. Het dorp is namelijk gebouwd op de plaats waar in de achttiende eeuw het Fort Groningen werd gebouwd. Aan de overzijde van het fort was een leprakolonie die de naam Voorzorg droeg. Er waren vergevorderde plannen om er een stadje te bouwen, maar veel meer dan een paar straten zijn er nooit gebouwd. Met de komst van de Boeroes was er een tijdelijke toename van de inwoners in het dorp. Nadat deze Groningen verlieten, was het aantal inwoners gedecimeerd tot enkele tientallen. Ondanks dat Groningen een relatief jong dorp is, heeft het wel een lange en bewogen geschiedenis. Dit verklaart het groot aantal gedenktekens en oudere gebouwen in het dorp.

Brokopondo

Het dorpje Brokopondo ligt in het gelijknamige district op de linkeroever van de Surinamerivier. De inwoners van het dorp zijn vooral Marrons die afstammelingen zijn van gevluchte slaven uit de voormalige plantages. Het dorpje dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan het Brokopondostuwmeer die niet ver van het dorp te vinden is. In het dorp zijn geen bijzondere bezienswaardigheden of toeristische trekpleisters te vinden. In de buurt van het dorp ligt wel het luxe ecoresort Bergendal; dat vooral bij buitenlandse toeristen geliefd is.

Moengo

Het stadje Moengo is te vinden in het noordoostelijke deel van Suriname aan de rivier de Cottica. Moengo is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw nadat in dit gebied bauxiet werd gevonden. De geschiedenis van het dorp loopt gedeeltelijk gelijk met die van de bauxietwinning in Suriname.
De eerste jaren was het dorp alleen toegankelijk via de Cotticarivier, later werd er een vliegveld aangelegd. Met de komst van de Oost-Westverbinding is het stadje ook met de auto bereikbaar. Nu de bauxietwinning en productie in Suriname geminimaliseerd is, moet er gezocht worden naar andere vormen van inkomsten. Voormalig inwoner van het dorp en kunstenaar Marcel Pinas heeft in het dorp het Contemporary Art Museum Moengo geopend in de hoop internationale kunstenaars en toeristen naar het dorp toe te trekken.

Wageningen

Het dorp Wageningen is te vinden in het noordwestelijke deel van Suriname in het district Nickerie. Het dorp ligt aan de rivier de Nickerie en staat bekend als de rijsthoofdstad van Suriname. Rondom het dorp ligt ongeveer vijfduizend hectare aan rijstvelden. Doordat er behoorlijk wat water nodig is voor het telen van rijst, staat dit deel van Suriname bekend om de grote hoeveelheid muggen die er voorkomen. Het zou zelfs de enige regio van het land zou waar er malaria voorkomt. De naam van het dorp is natuurlijk een directe verwijzing naar de gelijknamige plaats in de Nederlandse provincie Gelderland.