Klimaat en beste reistijd voor Suriname

Het aangename klimaat van Suriname is voor veel toeristen een van de belangrijkste redenen om een bezoek aan het land te brengen. Toch lijken de klimaattabellen die op klimaatinfo.nl te vinden zijn niet het beste weer voor Suriname te voorspellen. Vooral de gemiddelde neerslagcijfers zullen bij de meeste toeristen voor gefronste wenkbrauwen zorgen. Als je deze tabellen namelijk goed bekijkt, zul je zien dat de gemiddelde neerslag ieder maand enorm is. Dit hoort echter bij een tropisch klimaat en is vrij normaal. De meeste neerslag zal in de vroege ochtend of late middaguren vallen, terwijl het de rest van de dag aangenaam en droog is. Daarbij zijn regenbuien in Suriname niet te vergelijken met die in Nederland. In Suriname is de regen namelijk warm. Bijkomend voordeel is dat je door de hoge temperaturen, gemiddeld een graadje of dertig, zo weer opgedroogd ben.



Het klimaat van Suriname

In Suriname zijn drie soorten tropische klimaten te onderscheiden. Het tropisch regenwoud klimaat, het tropisch moessonklimaat en het tropisch savanneklimaat. Er zit niet veel verschil tussen de verschillende klimaatsoorten, maar in het algemeen kan gezegd worden dat de gemiddelde jaarlijkse neerslag de klimaatsoort bepaalt. Zo kan gezegd worden dat op alle hoger gelegen delen van het land, denk hierbij aan het Kaysergebergte en het Wilhelminagebergte, er een tropisch savanneklimaat heerst. In een deel van de binnenlanden en de kustregio een tropisch regenwoud klimaat en dat het lager gelegen zuidelijke deel een tropisch moessonklimaat heeft.
Alle drie de klimaatsoorten kennen behoorlijke aantallen neerslag per jaar die in Suriname voornamelijk valt in de twee regenseizoenen. De gemiddelde dagtemperatuur in zo goed als in heel het land gelijk, al zal het logischerwijs na een stevige regenbui iets koeler aanvoelen.

Regenseizoenen

Er zijn in Suriname twee duidelijke regenperiodes te onderscheiden; een kleine regentijd die die start in de eerste weken van december en eindigt eind januari en een grote regentijd die duurt van eind april tot half augustus. Ook in de tussenliggende periodes kunnen er behoorlijke regenbuien in Suriname voorkomen. Tijdens de regenperiode moet je er rekening mee houden dat het zo goed als iedere dag regent en dat er dan gelijk behoorlijke buien zijn. Jaarlijks valt er gemiddeld ongeveer 2200 millimeter aan neerslag per jaar. Ter vergelijking in Nederland is dit 700 tot 800 millimeter per jaar. Na een stevige regenbui zal de luchtvochtigheid behoorlijk toenemen waardoor het klam en benauwd kan aanvoelen.

Drogere periodes

In Suriname kun je twee drogere periodes aanduiden, al regent het in deze maanden nog steeds behoorlijk meer dan in de natste maand in Nederland. De korte droge periode loopt van eind januari tot eind april. De lange droge periode loopt van half augustus tot begin december. Deze drogere periodes zijn de beste maanden om een bezoek te brengen aan Suriname. De kans op aangenaam vakantieweer is er dan een behoorlijk hoger.

Temperaturen

De gemiddelde dagtemperaturen in Suriname zijn redelijk voorspelbaar. Iedere dag van het jaar ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius, terwijl het in de avond en nacht niet verder afkoelt dan een graadje of drieëntwintig. Als de regen geen roet in het eten gooit, ben je in Suriname dus verzekerd van een zonnige vakantie met temperaturen zoals je ze mag verwachten op een tropische bestemming.

Zonnekracht

De kracht van de zon in Suriname is groot, het is dan ook niet onverstandig om jezelf altijd in te smeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Zelfs op de dagen dat je denkt dat de zon zich niet zal laten zien. Want zelfs door een wolkendek heen heb je kans om te verbranden door de Surinaamse zon. Ga je lange wandelingen of fietstochten maken, dan doe je er verstandig aan om beschermende kleding te dragen. Denk hierbij aan shirts en lange mouwen en een pet of hoed.

Luchtvochtigheid

De gemiddelde luchtvochtigheid in Suriname is hoog. De gemiddelde luchtvochtigheidsgraad ligt gedurende het gehele jaar tussen de 80 en 95 procent. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag is de luchtvochtigheid logischerwijs wat hoger of lager. Daarnaast is de gemiddelde luchtvochtigheid in het zuidelijke deel van Suriname wat hoger. Dit komt door de dichte begroeiing in dit deel van het land. De bomen en struiken houden het vocht langer vast waardoor de luchtvochtigheid hoger wordt. De luchtvochtigheid kan zelf zo hoog zijn dat brillen en camera’s zullen beslaan.

Kans op extreem weer

Suriname ligt buiten het gebied waar tropische stormen en orkanen voorkomen. De kans op extreem weer in Suriname is hierdoor een behoorlijk stuk lager dan in andere Zuid-Amerikaanse landen of van de eilanden in het Caribisch gebied. Tijdens sommige regenbuien kunnen er in Suriname wel hevige windstoten voorkomen. Deze “sibiboesies”, zoals de lokale bewoners deze winden noemen, kunnen snelheden bereiken van wel zeventig kilometer per uur of meer. Gelukkig komen deze winden alleen in uitzonderingsgevallen in Suriname voor.