Handig om te weten

Voor je op reis gaat naar Suriname is het handig om alvast wat informatie te achterhalen en uit te zoeken. Het merendeel van de zaken die je moet plannen en weten voor een vakantie in Suriname hebben we op deze pagina voor je verzameld. Het is een mix van droge feiten en ervaringen die we zelf hebben meegemaakt tijdens onze reis naar Suriname.
Hoe zit het nu precies met inentingen, wat zijn de lokale gebruiken, gewoontes en wat mag je er nu precies wel en niet. We hebben geprobeerd om de informatie zo accuraat mogelijke weer te geven. Mocht er toch iets niet kloppen dan horen we dat natuurlijk graag.



Reisdocumenten

Om naar Suriname te kunnen reizen heb je een toeristenvisum nodig en moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort waarin nog minimaal een lege visumpagina is. Verblijf je langer dan negentig dagen in Suriname, dan dien je contact op te nemen met de Ambassade van Suriname in Nederland.

Het toeristenvisum voor Suriname kun je vooraf kopen bij de ambassade van Suriname, bestellen bij de ANWB of gewoon kopen bij de balie op Schiphol. Direct op Schiphol kopen is de makkelijkste en goedkoopste optie. Wil je tijdens je reis naar Suriname een bezoek aan een van de buurlanden te brengen, dan moet je een multiple entry visum kopen.

Douane

De douane in Suriname stelt niet al te veel voor, al kunnen er behoorlijk lange rijen staan. Je moet een in het vliegtuig ingevuld immigratieformulier laten zien en het gekochte toeristenvisum. Je krijgt een stempel en een krabbel in je paspoort en de vakantie in Suriname kan beginnen.

Kom je terug uit Suriname, dan krijg je te maken met zogenaamde honderd procent controles. Dit houdt in dat zo gauw je het vliegtuig uitkomt je begroet wordt door drugshonden en je een eerste paspoortcontrole krijgt. Het kan zo zijn dat je eruit gepikt wordt waarna je een complete koffercontrole krijgt. Schrik hier niet van; dit is eerder steekproefsgewijs dan een gerichte controle. Ben je eenmaal door deze controle heen, dan verschilt het niet met andere terugkeermomenten op Schiphol.

Vaccinaties

Voor een reis naar Suriname is alleen een inenting tegen gele koorts verplicht als je in de zeven dagen ervoor in een gele koorts-land geweest bent. Vaccinatie tegen DTP en hepatitis A worden aangeraden. Wil je langer dan drie maanden in Suriname te verblijven, dan is het aan te raden om jezelf in te enten tegen hepatitis B en hondsdolheid. In het kustgebied van Suriname komt malaria voor. Je kunt ervoor kiezen om Malariapillen te slikken, maar voor de meeste mensen is het afdoende om je goed in te smeren met een muggenwerend middel zoals DEET.

Kraanwater

Op de meeste plaatsen in Suriname kun je het kraanwater goed drinken. Volgens de meeste bronnen zou het kraanwater in Suriname te vergelijken zijn met dat in Nederland. Er zouden zelfs Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij het zuiveren van het water in Suriname. Vertrouw je het toch niet, dan kun je het beste water uit flessen drinken. Het kraanwater in Suriname is geschikt om koffie en thee van te zetten of je tanden mee te poetsen. Ijsblokjes in je drinken, zullen op de meeste plaatsen gemaakt zijn van kraanwater.

Drugs

Officieel zijn alle soorten drugs in Suriname verboden. Het bezitten, gebruiken en verhandelen ervan kan leiden tot grote geldboetes en gevangenisstraffen. In werkelijkheid hangt het er een beetje vanaf waar je bent. Zo hangt er in sommige plaatsen een redelijke cannabisgeur en krijg je niet echt het idee dat het roken van een joint onopvallend gebeurt.

Harddrugs is een serieus probleem in Suriname, niet zozeer het gebruik ervan, maar de drugssmokkel. De rivieren die Suriname van Frans-Guyana en Guyana scheiden worden streng bewaakt door militairen en ook de uitgaande vluchten worden in Nederland aan een 100% controle onderworpen. Bijna maandelijks worden er grote drugsvangsten in Suriname gedaan.

Roken

Suriname heeft een behoorlijk streng rookbeleid. Zo is het is het net als in Nederland en België verboden om te roken in hotelkamers, restaurants en bars, maar in Suriname gaan ze nog verder. Bushaltes, terrassen, parken, overdekte patio’s en bedenk nog maar enkele plaatsen in de openlucht; roken is er niet toegestaan. Sta je toch te roken op een plaats waar het niet is toegestaan dan loop je de kans op een boete. Officieel is het alleen toegestaan om te roken in je eigen huis of auto.



Nationale feestdagen

Er zijn in Suriname gedurende het jaar behoorlijk wat nationale feestdagen. Het merendeel van deze dagen hebben een religieuze achtergrond. Als toerist zul je van deze dagen niet al te veel merken. Wel is de kans aanwezig dat banken, winkels en overheidsgebouwen tijdens deze dagen gesloten zijn. Sommige van de dagen worden alleen in een bepaalde regio of plaatsen gevierd.

Dit zijn de dagen die jaarlijks op dezelfde dag vallen:

1 januari – Nieuwjaar
25 februari – Dag van de Revolutie
1 mei – Dag van de arbeid
1 juli – Keti Koti
9 augustus – Dag van de inheemsen
10 oktober – Dag van de Marrons
25 november- Srefidensi
25 december – Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag

Nationale feestdagen die ieder jaar op een andere datum vallen:

Chinees Nieuwjaar, Holi Phagwa, Suikerfeest, Goede Vrijdag, Pasen, Offerfeest en Davali.

Religie

Ongeveer 40% van de Surinamers is christelijk. De verdeling tussen rooms-katholiek en protestant is ongeveer gelijk, al zijn de protestanten iets in de meerderheid. Iets meer dan een kwart van de Surinamers is Hindoestaans en twintig procent hangt de Islam aan. De verschillende geloven in Suriname leven al verschillende decennia vredig en bijna probleemloos naast elkaar.

Kleding

Zorg dat je tijdens je vakantie in Suriname in ieder geval goede regenjassen, luchtige katoenen kleding en wandelschoenen of gympies meeneemt.

Muggen en andere ongedierte

Alleen in de kustregio van Suriname komt er Malaria voor. Opvallend is dat er in de Jungle van Suriname zo goed als geen muggen of andere beesten voorkomen die je kunnen bijten. Natuurlijk is het altijd aan te raden om anti-mugmiddelen te gebruiken en azaron mee te nemen. De plaats Nieuw Nickerie staat erom bekend dat er veel muggen voorkomen. Dit komt door de vele rijstvelden in de omgeving van dit stadje.
Wil je geen insecten of andere ongedierte in je hotelkamer, zet dan de airco en de waaier aan, laat geen etensresten achter in je kamer en houdt ramen gesloten.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Suriname staat niet op een goed niveau. De laatste jaren is al meerdere malen de noodklok geluid over de kwaliteit van de medische zorg in Suriname. Dit heeft voornamelijk te maken met de tekorten op medicijnen en medische producten in het ziekenhuis.

Het is verstandig om enkele medicijnen van thuis mee te nemen naar Suriname. Denk hierbij aan middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Andere medicijnen en middelen zoals DEET, azaron, ORS en een thermometer mogen niet ontbreken in je reisapotheek. Het is raadzaam om enkele flesjes met desinfecteergel mee te nemen.

Fooi

Het is in Suriname vrij normaal om een fooi te geven aan de ober, de barman, kruier, taxichauffeur of een gids. Fooi is niet verplicht en wordt gezien als een extraatje. De hoogte van de fooi is geheel afhankelijk van de geleverde service. Als uitgangspunt kun je gebruiken dat een kruier vijf Surinaamse dollar per koffer krijgt en de ober of taxichauffeur ongeveer tien procent van het totaal van de rekening.

Taal

De officiële taal van Suriname is Nederlands. Het Nederlands in Suriname verschilt op enkele punten met het Nederlands dat in Nederland wordt gesproken, maar heeft meer overeenkomsten dan verschillen. Het Nederlands dat in Suriname gesproken wordt kan wat ouderwets aandoen; dit komt omdat de laatste decennia het Nederlands in Suriname en Nederland anders zijn geëvolueerd.
Nederlands is de enige officiële taal van Suriname, maar het is niet de taal die onderling het meest gebruikt wordt. Het Sranantongo, ook wel Surinaams genoemd is de taal die de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar spreken. Het is oorspronkelijk de moedertaal van de creolen, maar wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt als contact taal.
Een andere veel gebruikte taal is het Sarnami Hindoestanidat, deze wordt voornamelijk door de Hindoestanen in Suriname gesproken wordt. De Javanen gebruiken onderling het Surinaams-Javaans. In totaal worden er ongeveer twintig verschillende talen gesproken in Suriname, waaronder enkele marrontalen die alleen in de jungle gebruikt worden.

Telefoon/internet/wifi

Het 3G netwerk in Suriname is goed tot uitstekend; zo goed als overal heb je goed bereik met je mobiele telefoon. Zelfs op de meeste plaatsen in de jungle kun je gebruik maken van het 3G netwerk. De kosten van bellen en gebeld worden verschillen sterk per provider, maar zijn bij de meeste providers de laatste jaren sterk gedaald. Alsnog zijn de prijzen zo hoog dat je niet even naar huis belt. Wil je in Suriname goedkoop kunnen bellen en internetten, dan doe je er goed aan om een lokale simkaart te nemen. Deze kun je kopen bij een van de vele belwinkels in Paramaribo en andere plaatsen in Suriname.
Veel hotels, restaurants en winkels bieden gratis internet aan. In de meeste gevallen is de wifi versleuteld, maar de ober of een andere medewerker zal in de meeste gevallen de code voor je opschrijven of hem even invullen op je telefoon. De kwaliteit van deze gratis wifi varieert en is matig tot redelijk goed. Houd er wel rekening mee dat de meeste van deze gratis wifiverbindingen niet veilig zijn.

Elektriciteit

In Suriname is er sprake van een 110 volts stroomnetwerk. Bij ons is dat ruim het dubbele. Dat betekent onder andere dat onze Europese apparaten die veel stroom verbruiken moeite hebben om te werken op dit stroomnetwerk. Het opladen van mobiele telefoons, tablets en laptops duurt in de regel wat langer dan in Nederland. Officieel gebruikt je hier de Europese twee-pins-stekkers en stopcontacten, er worden ook de Amerikaanse twee-pins-stekkers gebruikt. Om deze stekkers te gebruiken heb je een adapter of wereldstekker nodig. In sommige hotels heb je hybride stopcontacten die zowel met de Amerikaanse stekkers als met onze Nederlandse stekkers overweg kunnen.
Op sommige plaatsen in Suriname valt soms de stroom even uit. Dit is van korte duur, maar zorg ervoor dat je altijd een zaklamp bij de hand hebt.

Het merendeel van de stroom in Suriname wordt opgewekt bij de waterkrachtcentrale bij het Brokopondomeer. In de avonduren wordt er meer stroom gevraagd en worden de dieselcentrales aangezet.

Geld

De officiële munteenheid van Suriname is de Surinaamse dollar. Deze komt in briefjes van 5, 10, 20, 50, en 100, muntbiljetten van 1 en 2,5 en munten van 1, 5, 10, 25, 100 en 250. Het briefgeld is kleurrijk geld met op elk briefje de belangrijkste bezienswaardigheden van het land afgebeeld.
Naast de Surinaamse dollar is het mogelijk om met de euro te betalen of hem in ieder geval in te wisselen tegen dollars. Bij een groot deel van de pinautomaten in de omgeving van toeristische plaatsen kun je met je Nederlandse pas pinnen. Je moet dan wel je pinpas vrijgegeven hebben voor Zuid-Amerika. Betalen met creditcard of pinpas is er niet gebruikelijk. Voor het gebruik van een creditcard wordt een toeslag van enkele procenten gerekend.

Pinnen

Er zijn in Suriname meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas zonder problemen geld uit de muur kunt halen. De pinautomaten zijn standaard in het Nederlands, maar kunnen met een druk op een knop omgezet worden naar het Engels. Bij de meeste banken betaal je geen extra kosten voor het geld opnemen. De wisselkoers kan wel sterk per dag verschillen.

Openingstijden

De meeste winkels in Suriname zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 08:00 tot en met 16:30. Op vrijdag zijn de winkels in Paramaribo geopend tot 19:00. Toeristische winkels zijn nog iets later. Banken zijn tijdens werkdagen geopend van 09:00 tot 13:30 en overheidsinstellingen van 8:30 tot 16:30.
Tijdens de feestdagen zijn de banken en andere openbare instellingen gesloten. De supermarkten zijn de hele dag door geopend en zijn alleen tijdens de nachtelijke uren gesloten; enkele andere supermarkten zijn zo goed als 24 uur per dag geopend.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Suriname bedraagt in de wintermaanden 4 uur en in de zomermaanden 5 uur. Suriname ligt in de tijdszone UTC-3 en kent geen zomertijd.

Veiligheid

Suriname hoort tot de veiligste landen in Zuid-Amerika. Het land kent gemiddelde criminaliteitscijfers, maar toch moet je hier altijd op bedacht zijn. Vooral in de buurt van het vliegveld en in de omgeving van toeristische attracties en het strand. Met regelmaat komt het voor dat toeristen al hun spullen van waarde moeten afgeven aan criminelen. Mocht je dit overkomen, dan kun je het beste meewerken en al je spullen afgeven. Om dit te vermijden kun je het beste in het donker niet alleen op pad gaan en is het dragen van dure juwelen niet aan te raden; net als het opzichtig rondlopen met dure elektronica.