Excursies in Suriname

Wie tijdens zijn vakantie in Suriname meer van het land wil zien is bijna verplicht om een of meerdere excursies te doen. Het merendeel van deze excursies neemt je mee naar het binnenland van Suriname. De jungle van Suriname is op veel plaatsen nog onbegaanbaar, dus ben je verplicht deze tocht per vliegtuig of boot te doen. Heb je geen zin in urenlange tochten door de jungle, dan zijn er gelukkig meer dan genoeg excursies te vinden in de kustregio van Suriname. Zo kun je in de omgeving van Paramaribo mooie fietstochten maken en liggen in de buurt van Bigi Pan en Galabi prachtige natuurparken. Vanwege de beperkte beschikbaarheid op de verschillende excursies en uitstapjes is het verstandig om deze ruim vooraf te boeken.Knini Paati

Het ecoresort Knini Paati hoort tot de mooiste en meest relaxte plaatsen van heel Suriname. Bij iedere lodge hangt op de veranda een hangmat waar je heerlijk in de schaduw kunt relaxen, terwijl het water van de Surinamerivier voorbij stroomt. Heb je geen zin om te luieren bij het resort dan kun je deelnemen aan een van de uitstapjes. Zo kun je met een gids een tocht maken door de jungle; we kwamen tijdens onze tocht een vogelspin tegen. Verder heb je de mogelijkheid om een Marowijnendorp te bezoeken of bij een van de stroomversnellingen te gaan zwemmen. Echte avonturiers worden meegenomen op een tweedaagse tocht in de jungle. Je slaapt dan midden in de natuur in een hangmatje.
Heb je geen zin in al deze activiteiten dan kun je natuurlijk heerlijk genieten van een vakantie in de Jungle bij het zwembad van Knini Paati. Driemaal per dag staat het versbereide buffet voor je klaar en in de avonduren is het gezellig in de bar.

Bigi Pan

Het natuurreservaat Bigi Pan is te vinden net iets ten oosten van het stadje Nieuw-Nickerie. Het is vooral een geliefd gebied voor vogelspotters. Bigi Pan dat vrij vertaald “Groot meer” betekend is de plaats waar jaarlijks miljoenen vogels neerstrijken om te overwinteren; denk hierbij aan flamingo’s, rode ibissen en allerlei ander soorten watervogels. In de avond en nacht kun je op het meer op kaaimansafari in een korjaal. Bij het meer is een ecoresort waar je enkele dagen van de bijzondere natuur rondom Bigi Pan kunt genieten. Opvallend is dat in dit deel van Suriname veel meer muggen en andere insecten voorkomen, smeer je dus goed in en slik eventueel malariapillen.

Fietstochten

Vanuit Paramaribo kun je verschillende fietstochten maken. Het makkelijkste is om bij een van de verhuurbedrijven een fiets te reserveren en de omgeving te gaan verkennen. Wil je iets meer weten over de bewogen geschiedenis van Paramaribo en de rest van Suriname, dan is het een goed idee om een fietstocht met gids te maken. Tijdens deze fietstocht bezoek je de bekendste bezienswaardigheden terwijl een gids je de nodige uitleg geeft.
Andere fietstochten nemen je mee langs de voormalige plantages aan de andere zijde van de Suriname rivier. Deze rivier steek je over met een korjaal. De voormalige plantages Fredericksdorp en Peperpot zijn vanaf Paramaribo goed aan te fietsen.

Brownsberg

Een bezoek aan Brownsberg wordt vaameestal gecombineerd met Stone Island. Vanwege de reistijd richting het natuurreservaat is het een excursie die in veel gevallen over twee dagen wordt uitgesmeerd. De nacht breng je dan door op Stone Island of in een van de andere resorts in de omgeving van Brownsberg. Vanaf Stone Island heb je een prachtig uitzicht op het Brokopondomeer. Het typische uitzicht met de stokken die uit het meer steken zie je vanaf deze plaats goed. De Brownsberg is onderdeel van het Brownsberg natuurpark, die op zijn beurt weer tot de Amazone hoort. Op en rondom de Brownsberg zijn er behoorlijk wat watervallen te vinden. In de regenperiode is dit spectaculairder dan in de drogere perioden. Nadeel is dat de weg naar Brownsberg tijdens de regentijd zo goed als onbegaanbaar is. Een 4×4 is dan een must.

Zeeschildpadden spotten bij Galibi

Het natuurreservaat Galibi ligt op ongeveer een uur rijden van het plaatsje Albina. Elk jaar tussen februari en augustus komen er op de stranden van het reservaat zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Om dit proces met eigen ogen te kunnen zien zul je in een van de twee dorpen in het reservaat moeten overnachten. Zo gauw de zon ondergaat, ga je met een gids het strand op en dan is het wachten tot de schildpadden zich laten zien. Soms duurt het een uur of langer en soms worden de eerste schildpadden al bij het ondergaan van de zon gezien. Het leggen van de eieren is een uiterst delicaat proces, waarbij je als toerist mag kijken, maar zeker niet mag fotograferen met flits of met een zaklamp schijnen.
Een andere optie is om vanaf Albina een korjaal te huren en het gebied per boot te betreden. Je kunt dan niet de schildpadden aan land zien komen en de eieren zien leggen. Wel heb je een grote kans om deze enorme beesten in het water tegen te komen.

Fredericksdorp

De voormalige plantage Fredericksdorp is vandaag de dag omgetoverd tot een van de mooiste resorts in Suriname. Je kunt de plantage bezoeken tijdens een fietstocht vanuit Paramaribo langs de Commewijne. Leuker is het om enkele dagen in dit schitterende resort te verblijven. De oude plantagewoningen zijn gerestaureerd en hebben nog steeds de uitstraling van meer dan honderd jaar geleden. Achter de oude plantagewoningen zijn verschillende lodges gebouwd rondom de verschillende vijvertjes op het terrein. Het gebied waar Fredericksdorp ligt, heeft door zijn bijzondere ligging een ander karakter als andere delen van Suriname. Aan de ene zijde heb je de Atlantische Oceaan en aan de andere de Commewijnerivier. Vanaf Fredericksdorp kun je boottochten maken op de Suriname- en Commewijnerivier, dolfijnen spotten of de omgeving per fiets verkennen.

Kasikasima

De excursie naar Kasikasima neemt je dieper mee naar de binnenlanden van Suriname dan elke andere excursie in Suriname. De enige manier om deze bijzondere excursie te kunnen maken is om eerst vanaf Zorg en Hoop een klein vliegtuigje te nemen om vervolgens je weg te vervolgen met een korjaal richting Palumeu. Dit is voor veel toeristen het eindpunt, maar de echte avonturiers trekken verder de jungle in. Na een lange boottocht en een wandeling zul je uiteindelijk bij het einddoel van deze reis uitkomen; het Kasikasimagebergte in de buurt van de grens tussen Brazilië en Suriname. De wandeling naar de top van het gebergte zal nog ongeveer zeven uur in beslag nemen. Eenmaal boven kun je genieten van een van de mooiste uitzichten ter wereld.
Vanwege de lange reistijd en de intensiviteit van deze reis moet je hier minimaal zeven tot acht dagen vooruit trekken.

Palumeu

De excursie naar Palumeu neemt je mee naar de binnenlanden van Suriname. De enige manier om bij dit bijzondere resort te komen is met het vliegtuig. Vanaf het vliegveld Zorg en Hoop ben je ongeveer anderhalf uur onderweg voordat je op de grasstrook bij Palumeu landt. Eenmaal op Palumeu verblijf je op een mooi maar simpel resort, verstoken van alle luxe. De enige vorm van luxe is het aggregaat dat in de avonduren ervoor zorgt dat er licht is. Je verblijft er in de nabije omgeving van een Indianendorp met oorspronkelijke bewoners van dit deel van Suriname. Vanwege de lange reistijd en de relatief hoge kosten hiervan, is het verstandig om wat meer tijd uit te trekken voor deze excursie. De meeste toeristen verblijven vier tot vijf dagen op Palumeu.

Raleighvallen

De Raleighvallen staan bekend als de mooiste en spectaculairste waterversnellingen van Suriname. Dit is echter wel geheel afhankelijk van wanneer je een bezoek brengt aan de stroomversnellingen. Aan het einde van de drogere periodes in Suriname zijn de stroomversnellingen een stuk minder indrukwekkend als aan het einde van de regentijd. De Raleighwatervallen liggen in de Coppenamerivier bij het gelijknamige natuurpark. Een bezoek aan de Raleighvallen wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan de Voltzberg. De makkelijkste manier om bij de Raleighvallen te komen is met het vliegtuig vanaf Zorg en Hoop. De leukste en avontuurlijkste manier is om eerst de auto naar Boskamp te nemen om vervolgens de Coppenamerivier op te varen. Bij de Voltberg en de Raleighvallen ligt een onlangs geheel gerestaureerd ecoresort. Jammer genoeg is er maar weinig luxe op dit resort te vinden.

Vissen

Vanaf verschillende plaatsen in Suriname worden er visexcursies georganiseerd. De meeste van deze excursies vinden plaats op een van de vele rivieren die in Suriname te vinden zijn. Dit kunnen korte of meerdaagse trips zijn naar de binnenlanden. Het voordeel van een vistrip richting het binnenland is dat je al vanaf de kant je hengel kunt uitgooien. In de rivieren van Suriname komen onder andere meervallen, piranha’s, piering en dyogu’s voor. Om te mogen vissen in Suriname heb je geen speciale vergunningen nodig en desgewenst mag de vangst dezelfde avond nog op de barbecue gelegd worden.

Danpaati

De Danpaati River Lodge is een prachtig resort gelegen in een ongerept deel van het Amazone regenwoud. Het resort ligt op een eiland niet al te ver van een Marrondorp, waar je eventueel een excursie naartoe kunt maken. Danpaati ligt zover in het binnenland dat het bijna alleen te bereiken is per boot. Nadat je eerst enkele uren met een auto of bus over land hebt gereisd moet je overstappen op een kleine korjaal. Met deze boot ben je nog enige tijd de Surinamerivier aan het afvaren voordat je op je uiteindelijke plaats van bestemming bent. Het is mogelijk met het vliegtuig te komen, de kosten hiervan liggen wel een behoorlijk stuk hoger.