Bezienswaardigheden in Suriname

De bezienswaardigheden in Suriname zijn een mengeling van natuurparken, historische bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters. De historische bezienswaardigheden zijn in veel gevallen nog gebouwd door de Nederlanders in de tijd dat Suriname nog een Nederlandse Kolonie was. Veel van deze bezienswaardigheden zijn niet bewaard gebleven, maar de twee historische forten kunnen nog bezocht worden. De belangrijkste bezienswaardigheden van het land hebben een natuurlijke oorsprong. Zo zijn er in de binnenlanden prachtige natuurparken te vinden. Eén ervan staat zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het aantal natuurlijke bezienswaardigheden zal de komende jaren alleen maar toenemen, omdat de regering het nut van deze parken inziet en er geld voor vrijmaakt. Vanuit Paramaribo worden dagelijks excursies van een of meerdere dagen georganiseerd naar een van de vele bezienswaardigheden in het land. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de reistijden binnen Suriname behoorlijk hoger zijn dan in Nederland.



Brokopondostuwmeer

Het Brokopondostuwmeer in Suriname is ontstaan na de bouw van de Afobakadam in de Surinamerivier. De aanleg van de dam was nodig om de bauxietfabrieken van elektriciteit te voorzien. De dam en de waterkrachtcentrale werden gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Alcoa. In ruil daarvoor kreeg het bedrijf goedkope stroom en het alleenrecht op het produceren van Bauxiet in Suriname voor een periode van 75 jaar. Door het ontstaan van de Brokopondomeer moesten vijfduizend marrons verhuizen naar zogenaamde transitiedorpen.
Het bijzondere uiterlijk van het Brokopondostuwmeer heeft het te danken aan het feit dat het stuwmeer relatief ondiep is; maximaal veertig meter, en dat de bomen in het meer niet gekapt werden. De toppen van de hoogste bomen steken nog steeds boven de waterlijn uit.

Brownsberg Natuurpark

Het Brownsberg Natuurpark is een natuurreservaat in het centrale deel van Suriname. Het gebied ligt op een heuvel op ongeveer vijfhonderd meter hoogte en is bedekt met tropisch regenwoud. Net als het grootste deel van Suriname maakt de Brownsberg deel uit van het Amazoneregenwoud. Het gebied staat onder toezicht van Stinasu, dat erop toe moet zien dat het natuurlijk evenwicht er niet verstoord wordt. Toch is het mogelijk om een meerdaagse trip naar het gebied te maken. Je kunt er een huisje huren of verblijven in een kamp. De beste periode van het jaar om de Brownsberg te bezoeken is tijdens of vlak na de regentijd. De reis ernaartoe is dan wel wat lastiger, maar de watervallen en de natuur zijn er dan op hun mooist. Tijdens een verblijf op de Brownsberg heb je kans om brulapen, agoeti’s en verschillende vogelsoorten te zien. Vanaf de Brownsberg heb je een prachtig uitzicht op het Brokopondostuwmeer.

Fort Zeelandia

In het centrum van Paramaribo staat het voormalig Nederlands Fort Zeelandia. Het fort is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw om de Nederlandse kolonisten te beschermen tegen aanvallen vanaf de Surinamerivier. Het zou pas de naam Fort Zeelandia krijgen nadat de Zeeuwen het fort op de Engelsen veroverden. Ze doopten de nederzetting om tot Nieuw-Middelburg en vergrootten het fort. De vijf bastions kregen de namen van Zeeuwse steden. De bastions Veere, Zierikzee en Middelburg bestaan nog steeds. Fort Zeelandia is vandaag de dag een van drukstbezochte toeristische bezienswaardigheden van Suriname. Dit komt gedeeltelijk door de ligging van het fort en deels doordat het de tand des tijds bijzonder goed doorstaan heeft.
In een recenter verleden heeft het fort een belangrijke rol gespeeld. Tegenstanders van de toenmalige dictator legerleider Desi Bouterse werden in Fort Zeelandia gevangen gehouden en gemarteld. Uiteindelijk werden er vijftien tegenstanders gefusilleerd. Deze gebeurtenis staat bekend als de Decembermoorden.

Centraal Suriname Natuurreservaat

Het Centraal Suriname Natuurreservaat is ontstaan in 1998 nadat Raleigh Falls natuurreservaat, het Tafelbergnatuurreservaat, het Eilerts de Haannatuurreservaat en de tussenliggende gebieden werden samengevoegd tot een reservaat. Door deze samensmelting ontstond een van de grootste beschermde natuurgebieden ter wereld. Sinds het jaar 2000 is het Centraal Suriname Natuurreservaat opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In het gebied leven vanwege de grote verscheidenheid aan ecosystemen, bijzonder veel verschillende dieren en planten. Opvallendste plekken van het gebied zijn de Julianaberg, met 1230 meter de hoogste berg van Suriname, de Tafelberg, het Duivelsei en de Voltzberg. Enkele van de bekendste dieren die in het gebied leven zijn de tapir, luiaard, jaguar, krokodil en verschillende soorten brulapen.

Commewijne rivier

De Commewijne rivier is na de Surinamerivier de bekendste rivier van het land. Van oudsher waren er langs de rivier veel plantages te vinden. De bekendste waren Fredericksdorp en Katwijk. Op de laatste wordt vandaag de dag nog steeds koffie verbouwd. Vroeger waren het vooral suikerrietplantages. Logisch gevolg was dat er een grote suikerrietfabriek in de omgeving van de rivier lag. De resten van deze fabriek zijn nog steeds te bezichtigen in Mariënburg. Met het verdwijnen van de plantages is functie als vaarroute van de Commewijnerivier te komen te vervallen. Tegenwoordig zijn er alleen enkele veerboten en vissers op de rivier te vinden.

Colakreek

De Colakreek is een recreatiepark in Suriname op een steenworp afstand van het Johan Adolf Pendal International Airport. Het gitzwarte water ziet er in eerste instantie niet aantrekkelijk uit om in te zwemmen, maar het verkoelend effect van het water is heerlijk. Het water dankt zijn gitzwarte kleur aan de bladeren die in het water vallen en ervoor zorgen dat de zuurgraad net iets anders is. Het is echter veilig zwemwater waar veel Surinamers en toeristen in de weekeinden en vakanties hun verkoeling zoeken. Er zijn op het terrein van de Colakreek verschillende hutjes en vakantiehuizen te vinden. Rond de kreken zijn verschillende savannestranden aangelegd.

Fort Nieuw-Amsterdam

Fort Nieuw-Amsterdam is een door Nederlanders gebouwd fort op de plaats waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier bij elkaar komen, op ongeveer tien kilometer van Paramaribo. Het fort werd gebouwd in het begin van de achttiende eeuw nadat de Fransen meerdere aanvallen hadden gedaan op Nederlandse Plantages in de omgeving van Fort Zeeland. Met de bouw van het nieuwe fort zou er een betere verdedigingslinie zijn tegen binnenvallende vloten. Het fort heeft de vorm van een vijfhoek met op iedere hoek een bastion. Nadat het fort in het begin van de twintigste eeuw zijn oorspronkelijk functie verloor, heeft Fort Nieuw-Amsterdam meerder functies gehad. Zo was het een lange tijd de gevangenis van Suriname. Tegenwoordig is het hele terrein opengesteld voor het publiek en doet deze dienst als een openluchtmuseum. In verschillende oude delen van het fort zijn tentoonstellingen te vinden. De meeste gaan over het roerige verleden van Suriname en de rol die Nederland daarin gespeeld heeft.

Overbridge

Een van de populairste weekendbestemmingen voor veel Surinamers is Overbridge; bij veel mensen beter bekend als White Beach. Het is een van de weinige plaatsen in het land waar je ongehinderd en veilig kunt zwemmen in de Surinamerivier. De stranden van Overbridge zijn namelijk afgezet met hekken waardoor je niet door de stroming meegetrokken kunt worden. Bijkomend voordeel is dat de grotere beesten buiten blijven. De meeste mensen die naar Overbridge komen kiezen ervoor om meerdere dagen op het terrein te blijven. Er zijn cabana’s, hutten en appartementen te huur. Het grootste voordeel van deze plaats is dat het maar op een uur rijden van Paramaribo ligt, als je niet in de file staat.

Peperpot Nature Park

Peperpot is een van de oudste nog steeds bestaande plantages in Suriname. Vandaag de dag is deze plantage een klein onderdeel van het Peperpot Nature Park. Het natuurpark valt onder het beheer van een stichting die als doel heeft om de natuurlijke biodiversiteit van het bos te waarborgen en de voormalige plantage te behouden als cultureel erfgoed. Een klein deel van de oude plantage is omgebouwd tot resort, waar je in alle rust van prachtige natuur kunt genieten. In een nieuw gebouw is een educatief centrum voor recreatie en eco-toerisme te vinden. Je kunt het terrein van het Peperpot Nature Park verkennen met de fiets of te voet. Een groot deel van de paden zijn drassig waardoor fietsen lastig is. Tijdens een wandeltocht door het park heb je kans om verschillende aapjes, kolibries en andere vogelsoorten te zien. In het park zijn met verklikcamera’s zelfs ocelots, jaguars en poema’s gezien. De kans dat je deze tijdens een wandeling tegenkomt, is nihil.

Jules Wijdenbosch Brug

De Jules Wijdenbosch Brug is een relatief nieuwe brug die Paramaribo met de westelijke en linkeroever verbindt. De Surinamerivier maakt onderdeel uit van de Oost-westverbinding. Voor de komst van de Jules Wijdenbosch Brug waren de inwoners van Paramaribo en Meerzorg overgeleverd aan een veerverbinding. De komst van de brug heeft ervoor gezorgd dat de reistijd behoorlijk afgenomen is. De hoogte en vorm van de brug zorgt ervoor dat het een van de meest opvallende bouwwerken van het land is. Vanaf het hoogste punt van de brug, die ongeveer 52 meter boven de Surinamerivier uitsteekt, heb je een prachtig uitzicht over Paramaribo en zijn omgeving. Jammer genoeg is stilstaan op de brug geen optie.